INGREDIENCE:
Celí pstruzi dle počtu konzumentů
Mořská sůl
Máslo
Olivový olej
Pepř
2 celé citrony
1 svazek tymiánu
1 svazek kopru

 

JOGURTOVÝ DIP:
150 g řeckého jogurtu
1 ks čerstvé mladé cibulky nebo česneku
Pažitka
Sůl a pepř
Extra panenský olivový olej
Čerstvá citronovoá šťáva

HRANOLKY:
500 g mrkve
100 g másla
Sůl

POSTUP:
Pstruhy vykucháme, omyjeme, osušíme a z obou stran uděláme několik řezů. Poté je zvenku i zevnitř osolíme a opepříme včetně zářezů.
Citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Ta pak navrstvíme do břišních dutin obou ryb.
Pstruhy položíme do pekáče nebo zapékací mísy a na povrch dáme snítky tymiánu, kopru, plátky másla a zlehka zastříkneme olejem. 15 až 20 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C.

JOGURTOVÝ DIP:
Pažitku a česneček/cibulku omyjeme a nasekáme na jemno. V míse dohromady smícháme jogurt, pažitku, cibulku/česnek, lžíci olivového oleje a pár kapek citronové šťávy. Na závěr opepříme a osolíme podle chuti.

HRANOLKY Z MRKVE:
Veškerou mrkev očistíme, pokrájíme na hranoly a na 100 gramech másla smažíme do měkka.